Den her opskrift er blevet med astigele. Jeg tænker at hyldeblomst også kunne være lækkert. Ellers er ribsgele udemærket hvis man ikke er til asti :)
Jordbærtærte med astigele-låg |
Tærtedej
150 g mel
100 g koldt smør
2 spsk sukker
ca. ½ æg
Mazarinmasse
150 g mandler
2 æg
50 g sukker
2 tsk mel
3 tsk mandelessens
1½ dl piskefløde
Vaniljekagecreme
1½ vaniljestang
5 dl sødmælk
6 past. æggeblommer
150 g sukker
45 g majsstivelse
¼-½ L piskefløde
½ flaske asti
9 blade husblas
Pynt
Jordbær
70 g mørk chokolade
Fremgangsmåde
Tærtedej:
- Bland mel og sukker og smulder det kolde smør i dejen. Du kan med fordel bruge en røremaskine.
- Når smørret er nogenlunden fordelt tilsættes ægget lidt af gangen. Tilsæt kun æg til dejen samler sig og er ensartet.
- Pak dejen ind og sæt den i køleskabet i mindst en time.
Mazarinmasse:
- Smut mandlerne og hak dem fint med melet. Det skal næsten hakkes til mandelmel.
- Pisk æggene med sukkeret til det er lyst og luftigt og tilsæt mandelessens.
- Pisk fløden cremet
- Vend de hakkede mandler i ægge-massen og derefter i fløden.
- Forvarm ovnen til 200 grader
- Når tærtedejen er kølet rulles den ud på et melet bord. Beklæd en smurt tærteform (ca. 23 cm i diameter) med dejen.
- Hæld mazarinmassen ovenpå tærtedejen og bag den i ca 25 minutter. Mazarinmassen skal kun lige blive lysebrun.
- Bræk chokoladen i mindre stykker (hak eventuelt).
- Lige når kagen kommer ud af ovnen fordeles chokoladen på tærten. Vent til chokoladen er smeltet og smør den ud i et jævn lag.
- Stil kagen i køleskabet så den kan køle helt af
Vaniljekagecreme:
- Hæld 4 dl sødmælk i en gryde og gem den sidste dl.
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og kom både korn og stang i gryden med sødmælk. Bring sødmælken i kog.
- Pisk æggeblommerne med sukkeret til det er helt lyst og luftigt.
- Bland maizenamel med den sidste dl mælk (der må ikke være nogle klumper) og tilsæt det æggemassen imens der piskes.
- Hæld forsigtigt den kogende mælk i æggemassen imens der piskes kraftigt.
- Hæld nu massen tilbage i gryden og varm langsomt op imens der piskes. Så snart den tykner tages den af varmen imens der stadig piskes.
- Hæld vaniljekagecremen i en skål og dæk den med husholdningsfilm. Filmen skal ned og røre cremen over hele overfladen - det forhindrer at der dannes en hinde.
- Stil den på køl til den er helt afkølet.
- Pisk fløden og bland i den kolde creme. Jeg kan godt lide at den har en gennemtrængende smag af cremen, men den kan blandes op efter smag.
- Sæt på køl til den skal bruges
- Skyl jordbær og halver dem. Læg dem på noget køkkenrulle så der ikke er overflødig væske.
- Når både bund og creme er helt nedkølede lægges kagecremen ovenpå mazarinbunden.
- Pynt med de halverede jordbær Jeg plejer at starte udefra og arbejde mig ind af, cirkel for cirkel.
Astigele
- Sæt husblassen i blød i koldt vand
- Hæld astien i en gryde og bring den op og kog. Bliv ved med koge til det ikke skummer mere.
- Knug husblassen for vand og hæld den i den kogende asti.
- I tilfælde af at alkoholen spiller en et puds kan man lave en lille prøve at gelen på en tallerken i køleskabet. Hvis den ikke stivner når den bliver helt kold, kan der tilføjes mere husblas.
- Du kan pynte med gelen på to måder. Enten kan du pensle den på, og ellers kan du lave et 'låg'.
- Vil du pensle med gelenen, skal den køles ned til den er kølig/lunken. Pensl herefter kagen et par gange.
- Hvis der skal laves et låg skal du finde en form der passer i størrelsen. Jeg plejer at bruge bunden af en springform fordi den har en forhøjning i kanten. Beklæd den med et stykke husholdningsfilm og hæld gelen i formen. Sæt den til at køle.
- Når gelen er stivnet løftes låget forsigtigt over på kagen.
Små jordbærtærter med penslet asti-gele |
No comments:
Post a Comment