Saturday, February 13, 2016

Gammeldags fastelavnsboller

Her kommer min opskrift på gammeldags fastelavnsboller, fyldt med lækker vaniljecreme og toppet med chokoladeglasur. Det er bare sagen! Uanset om det er fastelavn eller ej ;)


Dej:
175 g smør
300 g hvedemel
¾ tsk stødt kardemomme
½ spsk rørsukker
1¼ dl sødmælk
25 g gær
1 æg

Vaniljecreme:
3 æg
3 spsk rørsukker
4½ tsk maizena
3¾ dl sødmælk
1½ stang vanilje

Glasur:
Ca. 150 g flormelis
Ca. 30 g. kakaopulver
Kogende vand

Fremgangsmåde:

Dej:
  • Sigt melet i en skål og tilsæt kardemomme og sukker
  • Skær smørret i små stykker og put det i melet. Smuldr nu smør og mel med fingrene til der ikke er nogle store klumper smør tilbage.
  • Lun mælken til den er lillefinger-varm og rør gøren ud i.
  • Bland mælken og ægget i dejen og ælt til dejen er glat. Tilsæt eventuelt lidt mel hvis dejen er for klistret.
  • Lad dejen hæve, tildækket, ved stuetemperatur i ca 45 min.
  • Du kan med fordel lave cremen imens, så den kan nå at køle en smule, før det skal samles.

Vaniljecreme:
  • Hæld mælken i en gryde og æggene i en skål
  • Flæk vaniljestængerne og put kornene ned til æggene og stængerne i mælken. Tænd for mælken og bring den til kogepunktet.
  • Pisk æggene med sukker til det bliver luftigt. Tilsæt herefter maizena og pisk til der ikke er nogle klumper.
  • Tag vaniljestængerne op af mælken og hæld nu æggemassen roligt i mælken under konstant omrøring - gerne med en elpisker.
  • Fortsæt nu med at pisk imens vaniljevremen varmes op ved middelvarme. Så snart den begynder at koge, tages den af varmen. Sørg for at varmen fra gryden ikke koger cremen videre (når du stiller den til side for at køle), så den brænder på/skiller.

  • Når dejen har hævet hældes den ud på et melet bord, og rulles ud til en stor firkant. Skær nu dejen ud i 12-14 firkanter.
  • Fordel cremen på alle dejstykkerne - ca. en pæn spiseske på hver.
  • Pensl kanterne med vand og saml de fire hjørner. Sørg for at klem dejen godt sammen, så cremen ikke løber ud. 
  • Læg bollerne på en bageplade, med samlingen nedad.
  • Efterhæv bollerne i ca 45 min. 
  • Tænd ovnen på 200 grader, og sæt bollerne ind. Bag dem i ca 20-25 min.
  • Sæt bollerne til at køle
  • Bland til sidst glasuren, hæld den over bollerne og voila!

No comments:

Post a Comment